Carbon Neutral Server by Best Web Hosting

Információ és Gyakori Kérdések a Zeitgeist Mozgalomról

Mi a Zeitgeist Mozgalom?

Írta: Chapter Admin

Küldetésnyilatkozat A 2008-as alapítású "The Zeitgeist Movement" egy fenntarthatóságot elősegítő szervezet, amely közösségi alapú aktivizmust, és figyelemfelhívó tevékenységet folytat egy globális és regionális szervezeti hálózat, projektcsapatok, éves rendezvények, médiagyártás, valamint jótékonyság révén. A Mozgalom fókuszában többek között az áll, hogy felismerjük, az emberiséget jelenleg sújtó társadalmi problémák zömének valódi oka nem holmi hibás politikai irányelv, korrupció, hiány, netán az "emberi természet", vagy egyéb gyakori feltételezés. A Mozgalom felismeri, hogy az olyan problémák, mint szegénység, hajléktalanság, korrupció, válság, háborúk, és éhezés csupán "tünetei" egy idejétmúlt társadalmi rendszernek. Az pedig éppen azért elavult, mert a XX. sz. folyamán meghaladtuk a tényleges hiányt (legalábbis ami az élethez szükséges javakat illeti, pl. élelmiszer, víz, ruházat, lakás, stb.), és már csak ezen javak elosztásával van a gond. Az elosztást pedig a gazdasági rendszer alapján szervezzük, ami viszont közismert alaptétele szerint a hiány menedzseléséről szól. És itt az alapvető ellentmondás, a jelenlegi gazdasági rendszer ugyanis csak hiány, és problémák mellett tud működni, tehát már mesterségesen tartja fenn azokat, méghozzá a kínálat és a vásárlóerő korlátozása, valamint a kereslet növelése (pl. reklámok, függőség) révén.

Bővebben: Mi a Zeitgeist Mozgalom?

Szervezeti Struktúra

Írta: Chapter Admin

Ismertető azok számára, akik nem ismerik a Mozgalom szerkezetét Globális < >  Országos < > Regionális < > Helyi / Egyetemi szervezetek Az amerikai koordinátor összefoglalója  Peter Joseph előadásáról, mely a TZM belső struktúrájáról szól (a vonatkozó rész 9 perc 30mp-nél kezdődik): Fontos megérteni, hogy a The Zeitgeist Movement (TZM) nem szándékozik meghatározni egy konkrét irányt. Ezt alapvetésnek tekinti, és dokumentálva van az összes kiadványunkban. Az egyén döntése, hogy támogatja a Mozgalmat, tehát javasoljuk, hogy az emberek alaposan ismerjék meg, hogy az miről szól, és hogy hogyan működik, mielőtt annak támogatójaként lépnek fel. Teljesen ésszerű ugyanis valaminek alaposan utánanézni, mielőtt arra az elhatározásra jutnánk, hogy személy szerint támogatjuk. A TZM egy globális, ám decentralizált, eredendően fenntartható Erőforrás Alapú Gazdaság (EAG) létrejöttét támogatja, és jelenleg az erre vonatkozó figyelemfelhívás fázisában van. A Mozgalom támogatói részéről az együttműködést szívesen látja, és arra buzdít, hogy helyi szervezetek alapítása révén végezzék a figyelemfelhívó tevékenységet. Tehát maga a szervezet is hierarchikusan épül fel ugyan, működésében mégis decentralizált, mivel az egyes szervezeti egységeket magasfokú autonómia jellemzi, és ebből következik az is, hogy tevékenységükért a világszervezet nem tud felelősséget vállalni.

Bővebben: Szervezeti Struktúra

A Szervezeti Egységek Célja

Írta: Chapter Admin

Célunk: A TZM a szervezeti egységek struktúrája révén szervezi kommunikációs hálózatát világszerte. Minden új szervezeti egység lehetőséget nyújt a helyi emberek számára, hogy beszélhessenek egymással ezekről a témákról. Jelenleg a Mozgalom fókuszában a figyelemfelhívás áll, méghozzá nem csupán a Mozgalom puszta létével, hanem a társadalmi problémák legalapvetőbb okai, és azok megoldásával kapcsolatban, amit röviden úgy lehetne nevezni, hogy Erőforrás Alapú Gazdasági Modell. A szervezeti egységek konkrét figyelemfelhívó projektekre (pl. iskolai előadások), és olyan társadalmi interakciókra koncentrálnak, melyek ebbe az irányba mutatnak.

Bővebben: A Szervezeti Egységek Célja