A Mozgalomról

Küldetésnyilatkozat

A 2008-as alapítású “The Zeitgeist Movement” (A Korszellem Mozgalom) egy fenntarthatóságot elősegítő szervezet, amely figyelemfelhívó tevékenységet folytat egy globális és regionális szervezeti hálózat, projektcsapatok, éves rendezvények, médiatermékek készítése, valamint jótékonyság révén.

Az emberiség jövője | A Mozgalomról (TZM)A Mozgalom fókuszában az áll, hogy segítsen társadalmi szinten felismerni, hogy az emberiséget jelenleg sújtó társadalmi problémák zömének valódi oka nem holmi hibás politikai irányelv, korrupció, netán az “emberi természet”, vagy egyéb gyakori feltételezés. A Mozgalom felismeri, hogy az olyan problémák, mint a szegénység, hajléktalanság, korrupció, válságok, háborúk, hiány és éhezés csupán “tünetei” egy idejétmúlt, az egynlőtlenség növelését eredményező, és eredendően fenntarthatatlan társadalmi rendszernek (piacgazdaság). Továbbá azt is, hogy a rendszer kialakulásának oka a folyamatos népességnövekedés, illetve ebből fakadóan a lassan tízezer éve tartó folyamatos túlnépesedettség állapota. A jelenleg alkalmazott gazdasági rendszer az ebből fakadó hiányra épült, de mára már elavult, mert a XX. sz. folyamán a futószalag, a gépek és a robotok révén meghaladtuk a hiányt (legalábbis ami az élethez szükséges javakat illeti, pl. élelmiszer, víz, ruházat, lakás, stb.). Ám ezt jeleneleg csak úgy vagyunk képesek produkálni, hogy közben túlterheljük a természeti erőforrásokat. Más szóval, a globális világgazdaság nem fenntartható. Márpedig amelyik rendszer nem fenntartható, az elkerülhetetlenül összeomlik…

Bővebben: Mi a Zeitgeist Mozgalom?


Ismertető azok számára, akik nem ismerik a Mozgalom szerkezetét

Globális < >  Országos < > Regionális < > Helyi / Egyetemi szervezetek

Az amerikai koordinátor összefoglalója  Peter Joseph előadásáról, mely a TZM belső struktúrájáról szól (a vonatkozó rész 9 perc 30mp-nél kezdődik):

A Zeitgeist Mozgalom nem szándékozik meghatározni egy konkrét irányt. Ezt alapvetésnek tekinti, és dokumentálva van az összes kiadványunkban. Az egyén döntése, hogy támogatja a Mozgalmat, tehát javasoljuk, hogy az emberek alaposan ismerjék meg, hogy az miről szól, és hogy hogyan működik, mielőtt annak támogatójaként lépnek fel. Teljesen ésszerű ugyanis valaminek alaposan utánanézni, mielőtt arra az elhatározásra jutnánk, hogy személy szerint támogatjuk.

A TZM egy globális, ám decentralizált, eredendően fenntartható Erőforrás Alapú Gazdaság (EAG) létrejöttét támogatja, és jelenleg az erre vonatkozó figyelemfelhívás fázisában van. A Mozgalom támogatói részéről az együttműködést szívesen látja, és arra buzdít, hogy helyi szervezetek alapítása révén végezzék a figyelemfelhívó tevékenységet. Tehát maga a szervezet is hierarchikusan épül fel ugyan, működésében mégis decentralizált, mivel az egyes szervezeti egységeket magasfokú autonómia jellemzi, és ebből következik az is, hogy tevékenységükért a világszervezet nem tud felelősséget vállalni.

Bővebben: Szervezeti Struktúra


Célunk:

A TZM a szervezeti egységek struktúrája révén szervezi kommunikációs hálózatát világszerte. Minden új szervezeti egység lehetőséget nyújt a helyi emberek számára, hogy beszélhessenek egymással ezekről a témákról. A Mozgalom fókuszában jelenleg a figyelemfelhívás áll, méghozzá az ökológiai és társadalmi problémák legalapvetőbb okaival és azok megoldásával, illetve hosszútávon az azok megelőzésére szolgáló új társadalmi-gazdasági rendszer (Erőforrás Alapú Gazdaság) megismertetésével kapcsolatban. A szervezeti egységek konkrét figyelemfelhívó projektekre (pl. iskolai előadások), és olyan társadalmi interakciókra koncentrálnak, melyek ebbe az irányba mutatnak.

Bővebben: A Szervezeti Egységek Célja