B-terv

A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

A 2018-as IPCC jelentés két nyugtalanító dologra mutatott rá. Az egyik, hogy ha a globális átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5°C-ot, annak katasztrofális és visszavonhatatlan következményei lesznek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi civilizáció nem fog tudni tovább működni. A másik, hogy a klímakatasztrófa megakadályozásához radikális változásokat kellene eszközölni egy-két éven belül, amiknek be kell érnie 2030-ig. Annyira radikálisat, ami az ellentéte annak, ami jelenleg zajlik, sőt, ellentétes a jelenlegi gazdasági célokkal is, vagyis ebben az esetben is egy gyökeresen megváltozott civilizációban találnánk magunkat.

B-terv - A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

Ami a gyors és radikális változásokat illeti: el kell érni, hogy minden nő számára biztosítva legyen a fogamzásgátlás emberi joga, valamint azt, hogy a világ országainak túlnyomó többsége föladja a gazdasági növekedést, mint célt. Az első legalább benne van a Fenntartható Fejlődési Célokban (3.7 és 5.6), ám a 8. pont épp a gazdasági növekedést sürgeti (ami nyilvánvalóan ellentétben áll az összes többi céllal).

Mindezek fényében érdemes föltenni magunknak a következő kérdést: Mi a valószínűbb? Az, hogy a világ országainak többsége pár éven belül feladja a gazdasági növekedést, és minden nő számára biztosítja a fogamzásgátlás emberi jogát, vagy az, hogy nem?

Ezt mindenki megválaszolhatja saját magának, saját ismeretei alapján. A TZM munkájának java arra irányul, hogy lehetőség szerint megelőzzük az összeomlást, mivel az a feltétele annak, hogy megvalósulhasson egy Erőforrás Alapú Gazdaság (EAG). Ugyanakkor ilyen kilátások mellett óriási felelőtlenség volna nem beszélni arról, hogyan lehet fölkészülni a másik eshetőségre. Ha esetleg nem sikerülne időben megfordítani a negatív globális megatrendeket (pl. népességnövekedés, gazdasági növekedés, széndioxid-kibocsátás növekedése, talajpusztulás, erdőirtás, stb.), akkor valószínűleg nem volna lehetőség az EAG megszervezésére sem (egy Mad Max világban sokkal nehezebb). Ha számolunk ezzel a lehetőséggel, akkor célszerű felkészülni egy ilyen világra is.

Kapcsolódó: Stumpf-Biró Balázs jövőkutató egy vele készült interjúban arra hívja fel a figyelmet, hogy nyíltan kell beszélnünk az civilizációnk összeomlásának lehetőségéről.

A két stratégia közös elemei:

Fogamzásgátlás

Akárhogy is lesz, most az a legfontosabb, hogy nagyon alaposan meggondoljuk a nemzést, és ebben másokat is segítünk (nem kívánt nemzések megelőzésének támogatása, a fogamzásgátlás eszközeinek biztosítása, és szexuális felvilágosítás révén). Ez ugyanis egyrészt a legnagyobb hatású dolog, amit az egyén megtehet az összeomlás elkerülése érdekében. (A fogamzásgátláshoz való hozzáférésnek és használatuknak a legnagyobb a szerepe a születésszám csökkenésében.) Másrészt, ha mégis bekövetkezik, akkor Neked és gyermekeidnek annyival kevesebb emberrel kell majd versengeni/megküzdeni a fogyatkozó erőforrásokért. Mindezek fényében a legjobb dolog ami történhet egy, a területét túlterhelő nemzettel, az a fogyás (ez hazánkra is igaz) Érdemes tudni, hogy jelenleg több, mint 200 millió termékeny korú nő szeretne kisebb családot tervezni, csak nem jut hozzá a hatékony fogamzásgátlási módszerekhez.

Közösségek

A helyi közösségek sok szempontból fontosak. Egyrészt az ember egyik alapvető szükséglete a közösség (Manfred Max-Neef: „Human Scale Development”,1989). Másrészt a valódi helyi közösség segít a munkamegosztásban (szaktudás, szabadidő), lehetőséget teremt a kölcsönös segítségre (betegség, káresemény), és védelmet biztosít. Az ember a közös hiedelmek révén bizonyos szinten képes a kooperációra a tömegtársadalmakban is, ám a 150 főnél nagyobb csoportokban kognitív korlátai miatt képtelen a többiek megismerésére és az igazságosságra, valamint ezek miatt megjelennek az egymásról alkotott illúziók, a propaganda, és a pusztító hatalmi dinamizmusok. Az emberek helyi közösségekben evolválódtak, és éltek több millió éven át. Ez az ember természetes közege, valamint a gyermeknevelés legideálisabb szociális kerete, így alapvetés – akár egy utópiába való átmenetre készülünk, akár egy széthulló világra.

A súlyos feszültségek és a szakadás megelőzése érdekében egy közösségbe célszerű olyan embereket szervezni, akikkel már az elején letisztáztuk, hogy egyezik a világnézetünk és az értékeink (pl. alapító okirat, vagy közös értéknyilatkozat elfogadása), ugyanakkor lehetőleg megtalálható benne mindenféle természetű és képzettségű ember (főleg a való életben is hasznosítható tudással, mint pl. biogazdálkodás, permakultúra, építészet, gépészet, elsősegély, orvoslás, stb.). Célszerű a közösség számára kitűzni olyan célokat, ami segít a jóllét fenntartható módon történő javításában. Ennek legkézenfekvőbb módja a társadalmi/egészségügyi mutatók (pl. születéskor várható élettartam, írástudás, alapvető matematikai ismeretek, tinédzserkori terhesség, függőségek előfordulási aránya, stb.) javítására, egyúttal a környezeti hatás (pl. hulladék, ökolábnyom) csökkentésére való törekvés, mint legfőbb cél. Vezetőként pedig érdemes tisztában lenni a közösségszervezés alapjaival.

Helyi pénzek

Az adósságmentes helyi pénz a teljes összeomlás elekerülése szempontjából is kulcsfontosságú tényező, de egy széthulló világban és országban is hasznos. Az adósságalapú monopolisztikus pénz (pl. forint, dollár, euro) a fenntarthatóság szempontjából duplán rossz, mivel a kamat révén növekedéskényszert okoz (véges erőforrások mellett), monopol helyzetéből adódóan pedig ha valami történik vele (pl. valutaválság, bankpánik, hiperinfláció, stb.), akkor jóformán megáll a gazdaság.

Az adósságmentes (azaz teljes fedezetű) helyi pénzek azonban adósságmentes mivoltuknál fogva nem okoznak növekedéskényszert, és mivel több is van belőlük, így nagyobb rezilienciát jelentenek a válságokkal szemben. Egy széthulló világban pedig, ahol nem lehet arra számítani, hogy egy nemzeti/nemzetközi valuta megtartja vásárlóerejét, vagy hogy a bankok kifizetik betéteseiket, jól jön a helyi pénz, amit nem befolyásolnak a távoli problémák.

Megjegyzés: A gazdaság alapja a nyersanyagok (természeti erőforrások), amikből energia (emberi erő, állati erő, megújuló energia, fosszilis energia) felhasználásával javakat készítünk, illetve szolgáltatásokat nyújtunk, melyeket elosztunk (bizalom, barter, vagy pénz alapján), pozitív érzések keltése céljából (dopamin, endorfin, szerotonin, stb.), mely folyamat melléktermékeként hulladék (szilárd, folyékony vagy légnemű), és hulladékhő keletkezik. Ameddig nem valósult meg az EAG (algoritmus alapú elosztás), addig bizony a pénzre kell hagyatkozni az elosztáshoz, illetve barteralapként értékes és tartós javakra, mint pl. só, kávé, cigaretta, stb. Családon belül jellemzően bizalmi alapon megy az elosztás, ami akár közösségi szinten is működhet, nagyjából 150 főig. A meglepetések elkerülése végett a gazdaság (pénzösszeg) méretének célszerű tükröznie a nyersanyagok és a nettó energia rendelkezésre állását.

Közösségi vállalkozások

A nonprofit közösségi vállalkozások megteremtik a gazdasági alapot egy helyi közösség számára, és lokálisan biztosítják az anyagi jellegű szükségleteinkhez való javak előállítását és elosztását. Minél messzebbről hozunk valamit, annál több energiát igényel, és így annál több szennyezést eredményez. Emiatt a fenntarthatóság eléréséhez kulcsfontosságú a relokalizáció, aminek elengedhetetlen eleme az újrahasznosítás maximalizálása. A gazdasági haszon (profit) önmagában nem gond, csak akkor, ha lehetőség nyílik annak osztalékként történő kifizetésére. Az ugyanis motivációt adhat az öncélú profitmaximalizálásra. Ez főleg a “pénzfüggők” (mohó emberek) esetén releváns, és komoly szerepe van a dolgozók kizsákmányolásában, a környezetszennyezésben, és a korlátozott élettartamú, haszontalan kacatok gyártásában és eladásában. Amit valóban érdemes megtermelni, azt non-profit alapon is meg lehet, megbeszélten a helyi közösség számára. Ennek egyik megjelenési formája az éves szerződésen alapuló közösségi támogatású mezőgazdaság, vagy a non-profit szerszámkölcsönzők, ugyanakkor ipari termelésre is alkalmas lehet ez a vállalkozási forma.

B-terv - Önellátó otthon

Az összeomlásra (egyszerűbb világra) való felkészülés elemei:

Ingatlan

Családonként legalább 2 hold termőföld (kb. 0,85 hektár), erdő, víztározó, kanális, komposztáló, komposztáló WC, kerti zuhanyzó, fásszín, télikert (palántázáshoz), jól szigetelt ház (akár földhajó, csak ne műanyaghulladékból vagy gumiabroncsból épüljön, mert ezek mérgezik a környezetet), szuterén vagy pince, éléskamra, verem, földalatti élelmiszerraktár.

Növények

Rezisztens gyümölcsfák (vérkörte; birsalmafélék, cigányalma, batul, golden, mucsu, jonatán, starking; direkttermő magyar kajszi, stb.)

Hasznos fafajták: fehérfűz, feketefűz, kecskefűz (háncsuk elég szalicint tartalmaz fájdalomcsillapító készítéséhez); mogyoró (ehető a termése, és ágai kiválóak egyenes botoknak); kőris (kiváló tüzifa, és anyaga ideális szerszámnyélnek); édesgesztenye (ehető a termése, és háncsa kiváló taplónak); galagonya (virága, termése és levelei is ehetőek, emellett kiváló tüzifának); tölgy (termése kis mennyiségben ehető, kiváló tüzifa, valamint tartós bútoralapanyag); bükkfa (termése és levelei ehetők, fája pedig alkalmas tüzifának)

Ehető termésű cserjék: málna, szeder, áfonya, köszméte, berkenye, som, homoktövis, mézalmácska, stb.

Évelők: hagymafélék, krumplifélék, fűszernövények, földieper, szamóca, stb.

Vetőmagok: csemegekukorica, paprikfélék, paradicsomfélék, tökfélék, répa, retek, stb.

Hasznos rovarokat vonzó virágok: körömvirág, vasvirág, kakukkfű, zsálya, búzavirág, ternye, édeskömény, borágó, ánizs, csészekóró, izsóp, stb.

Gyógynövények: kamilla, csalán, máriatövis, macskagyökér, cickafark, vadmurok, aloe vera, vöröshere, fehér here, kerek repkény, útifű,  stb.

Ehető gyomok: pitypang, tyúkhúr, porcsint, citromfű, stb.

Zöldtrágyanövények: csillagfürt, görögszéna, mustár, őszi borsó, bükköny, stb.

Szerszámok, eszközök

Szivattyú elektromos fúró, dekopírfűrész, sarokcsiszoló / fenőkő, késfenő, vadászkés, fejsze, szekerce, kasza, sarló, ásólapát, kézi kertészásó, metszőolló, karosolló (áttételes), kalapács, véső, mágneses csavarhúzó, kézifúró / csiszolópapír (sok), szeg (sok), csavar (sok), WD-40 (sok) / fonott kosarak, vasvödrök, hordók, virágcserepek, palántázó cserepek, kézikocsi (+alkatrészek), tehertricikli (+alkatrészek),  / csúzli, íj, gázpisztoly, légpuska, vadászpuska

Energia, fűtés, kommunikáció

Homorútükrös vízforraló, napelem, házi szélturbina, szigetüzemű inverter, ólomsavas akkumulátorok, elektromos autók akkumulátorai, aggregátor, gázüzemű motor, biogázfejlesztő (pl. állati trágyához) / faelgázosító kazán, faszén kemence, cserépkályha, kandalló, napkollektor, szolár kerti zuhany / asztali számítógép (+alkatrészek), rövidhullámú rádió (+alkatrészek)

Főzés

Sparhelt, szolár tűzhely, elektromos vízforraló (műanyag ne érintkezzen a vízzel), üst, kerámiabevonatú edények

Élelmiszer, víz

Esővízgyűjtő, víztisztító (pl. LifeSaver vagy házilag készített szűrőberendezés kavics, homok és aktív szén felhasználásával) / só* (cserealap), rizs*, búza*, szárazbab*, száraztészta*, szárított hús*, méz*, cukor* konzervek*

Higiénia, orvosi eszközök

Elsősegély-csomagok, antibiotikumok**, fájdalomcsillapítók, töményalkohol* (cserealap), orvosi alkohol*, szappan*, fertőtlenítős szappan*, kálium-jodid*

Tudásanyag

Élelmezés: ehető vadnövények, ehető gombák felismerése és termesztése, hasznos rovarok, ehető rovarok tenyésztése (pl. lisztkukac, takarmánytücsök), szárnyasok tenyésztése és tartása

Egészségügyi ismeretek: elsősegély-nyújtás, fogamzásgátlás, antibiotikumok, gyógynövények, fájdalomcsillapító készítése

Szociális ismeretek: erőszakmentes kommunikáció (EMK, más néven együttműködő-, vagy szükségletalapú kommunikáció), közösségi alapismeretek, stb.

Műszaki ismeretek: villanyszerelés, gépészet, statika, kőművesség, vályogház-építés, szalmabálaház-építés, földhajó-építés

Egyéb előkészületek

Műanyageszközök száműzése (utánpótlási hiány léphet föl, ami gondot jelenthet, mert idővel elérnek és meggyengülnek, ráadásul amúgyis mérgezőek – amit lehet, célszerű pl. rozsdamentes eszközökkel helyettesíteni)

Krónikus egészségügyi problémák megoldása (pl. rossz fogak betömése, ki nem bújt bölcsességfogak kihúzása, lézeres látásjavító szemműtét, rádióhullámos anyajegy eltávolítás, stb.)

Pajorok kiirtása a kertben (pl. Nematop segítségével)

Madarak odaszoktatása madáretetők-, és különböző méretű mesterséges odúk révén. Így teheted madárbaráttá a kertedet!

Figyelembe véve az erőforrások várható szűkösségét, a közösségnek célszerű megtanulnia megvédenie magát. Ehhez érdemes a területet stratégiai szempontból kielemezni egy szakértővel (pl. volt kommandós vagy katona), illetve meg kell szervezni a közösség védelmét (pl. falak, őrtörnyok, önvédelmi képzés, íjászat, stb.).

A Deep Adaptation Hungary (Mélyalkalmazkodás Magyarország) honlapján blog és podcast formájában is tovább informálódhatsz a témában. Te mennyire vagy felkészült? Egy száz kérdéses teszt kitöltésével kiderülhet számodra, hol tartasz, és milyen téren érdemes még fejlesztened magadat, lakókörnyezetedet és közösségedet!


Megjegyzések:

A cikkben szereplő linkek egyben forrásként is szolgálnak. Ez az összeállítás nem teljes. Ha érdekel a téma, és úgy gondolod, ezeken kívül egyéb tudásra is szüksége lehet egy, az összeomlásra (is) felkészülni kívánó családnak vagy közösségnek, netán tudsz jobb minőségű, magyar nyelvű anyagokat a fentebbi témákban, akkor írj nekünk!

*Megfelelő tárolás mellett minőségüket korlátlan ideig megőrzik
**Az antibiotikumok szakszerűtlen használata veszélyes antibiotikum-rezisztenciát eredményezhet