B-terv

A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

A 2018-as IPCC jelentés két nyugtalanító dologra mutatott rá. Az egyik, hogy ha a globális átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5°C-ot, annak katasztrofális és visszavonhatatlan következményei lesznek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi civilizáció nem fog tudni tovább működni. A másik, hogy a klímakatasztrófa megakadályozásához radikális változásokat kellene eszközölni egy-két éven belül, amiknek be kell érnie 2030-ig. Annyira radikálisat, ami az ellentéte annak, ami jelenleg zajlik, sőt, ellentétes a jelenlegi gazdasági célokkal is, vagyis ebben az esetben is egy gyökeresen megváltozott civilizációban találnánk magunkat.

B-terv - A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

Ami a gyors és radikális változásokat illeti: el kell érni, hogy minden nő számára biztosítva legyen a fogamzásgátlás emberi jogát, valamint azt, hogy a világ országainak túlnyomó többsége föladja a gazdasági növekedést, mint célt. Az első legalább benne van a Fenntartható Fejlődési Célokban (3.7 és 5.6), ám a 8. pont épp a gazdasági növekedést sürgeti (ami nyilvánvalóan ellentétben áll az összes többi céllal).

Mindezek fényében érdemes föltenni magunknak a következő kérdést: Mi a valószínűbb? Az, hogy a világ országainak többsége két éven belül feladja a gazdasági növekedést, és minden nő számára biztosítja a fogamzásgátlás emberi jogát, vagy az, hogy nem?

Ezt mindenki megválaszolhatja saját magának, saját ismeretei alapján. A TZM munkájának java arra irányul, hogy lehetőség szerint megelőzzük az összeomlást, mivel az a feltétele annak, hogy megvalósulhasson egy Erőforrás Alapú Gazdaság (EAG). Ugyanakkor ilyen kilátások mellett óriási felelőtlenség volna nem beszélni arról, hogyan lehet fölkészülni a másik eshetőségre. Ha esetleg nem sikerülne időben megfordítani a negatív globális megatrendeket (pl. népességnövekedés, gazdasági növekedés, széndioxid-kibocsátás növekedése, talajpusztulás, erdőirtás, stb.), akkor valószínűleg nem volna lehetőség az EAG megszervezésére sem (egy Mad Max világban sokkal nehezebb). Ha számolunk ezzel a lehetőséggel, akkor célszerű felkészülni egy ilyen világra is.

A két stratégia közös elemei:

Fogamzásgátlás

Akárhogy is lesz, most az a legfontosabb, hogy nagyon alaposan meggondoljuk a nemzést, és ebben másokat is segítünk (nem kívánt nemzések megelőzésének támogatása). Ez ugyanis egyrészt a legnagyobb hatású dolog, amit az egyén megtehet az összeomlás elkerülése érdekében,[1] másrészt, ha mégis bekövetkezik, akkor Neked és gyermekeidnek annyival kevesebb emberrel kell majd versengeni/megküzdeni a fogyatkozó erőforrásokért.

Közösségek

A helyi közösségek sok szempontból fontosak. Egyrészt az ember egyik alapvető szükséglete a közösség,[2] másrészt a valódi helyi közösség segít a munkamegosztásban (szaktudás, szabadidő), lehetőséget teremt a kölcsönös segítségre (betegség, káresemény), és védelmet biztosít. Az ember a közös hiedelmek révén bizonyos szinten képes a kooperációra a tömegtársadalmakban is, ám a 150 főnél nagyobb csoportokban kognitív korlátai miatt képtelen a többiek megismerésére és az igazságosságra, valamint ezek miatt megjelennek az egymásról alkotott illúziók, a propaganda, és a pusztító hatalmi dinamizmusok. Az emberek helyi közösségekben evolválódtak, és éltek több millió éven át. Ez az ember természetes közege, valamint a gyermeknevelés legideálisabb szociális kerete, így alapvetés – akár egy utópiába való átmenetre készülünk, akár egy széthulló világra. Egy közösségbe célszerű olyan embereket szervezni, akikkel már az elején letisztáztuk, hogy egyezik a világnézetünk és az értékeink (pl. alapító okirat, vagy közös értéknyilatkozat elfogadása), ugyanakkor lehetőleg megtalálható benne mindenféle természetű és képzettségű ember (főleg a való életben is hasznosítható tudással, mint pl. biogazdálkodás, permakultúra, építészet, gépészet, elsősegély, orvoslás, stb.). Vezetőként pedig érdemes tisztában lenni a közösségszervezés alapjaival.

Helyi pénzek

Az adósságmentes helyi pénz a teljes összeomlás elekerülése szempontjából is kulcsfontosságú tényező, de egy széthulló világban és országban is hasznos. Az adósságalapú monopolisztikus pénz (pl. forint, dollár, euro) ugyanis a fenntarthatóság szempontjából duplán rossz, mivel a kamat révén növekedéskényszert okoz (véges erőforrások mellett), monopol helyzetéből adódóan pedig ha valami történik vele (pl. valutaválság, bankpánik, hiperinfláció, stb.), akkor jóformán megáll a gazdaság. Az adósságmentes helyi pénzek adósságmentes mivoltuknál fogva nem okoznak növekedéskényszert, és mivel több is van belőlük, így nagyobb rezilienciát jelentenek a válságokkal szemben. Egy széthulló világban pedig, ahol nem lehet arra számítani, hogy egy nemzeti/nemzetközi valuta megtartja vásárlóerejét, vagy hogy a bankok kifizetik betéteseiket, jól jön a helyi pénz, amit nem befolyásolnak a távoli problémák. (Megjegyzés: amíg nem valósul meg az EAG, addig bizony a pénzre kell hagyatkozni, illetve értékes és tartós javakra, mint pl. só, kávé, cigaretta, stb.)

Közösségi vállalkozások

A nonprofit közösségi vállalkozások megteremtik a gazdasági alapot egy helyi közösség számára, és lokálisan biztosítják az anyagi jellegű szükségleteinkhez való javak előállítását és elosztását. Minél messzebbről hozunk valamit, annál több energiát igényel, és így annál több szennyezést eredményez. Emiatt a fenntarthatóság eléréséhez kulcsfontosságú a relokalizáció, aminek elengedhetetlen eleme az újrahasznosítás maximalizálása. A gazdasági haszon (profit) önmagában nem gond, csak akkor, ha lehetőség nyílik annak osztalékként történő kifizetésére. Az ugyanis motivációt adhat az öncélú profitmaximalizálásra. Ez főleg a “pénzfüggők” (mohó emberek) esetén releváns, és komoly szerepe van a dolgozók kizsákmányolásában, a környezetszennyezésben, és a korlátozott élettartamú, haszontalan kacatok gyártásában és eladásában. Amit valóban érdemes megtermelni, azt non-profit alapon is meg lehet, megbeszélten a helyi közösség számára. Ennek egyik megjelenési formája az éves szerződésen alapuló közösségi támogatású mezőgazdaság, vagy a non-profit szerszámkölcsönzők, ugyanakkor ipari termelésre is alkalmas lehet ez a vállalkozási forma.

B-terv - Önellátó otthon

Az összeomlásra való felkészülés elemei:

Ingatlan

Családonként legalább 2 hold termőföld (kb. 0,85 hektár), erdő, víztározó, kanális, komposztáló, komposztáló WC, kerti zuhanyzó, fásszín, télikert (palántázáshoz), jól szigetelt ház (akár földhajó, csak ne szemétből épüljön), szuterén vagy pince, éléskamra, verem, földalatti élelmiszerraktár.

Növények

Rezisztens gyümölcsfák (vérkörte; birsalmafélék, cigányalma, batul, golden, mucsu, jonatán, starking; direkttermő magyar kajszi, stb.)

Hasznos fafajták: fehérfűz, feketefűz, kecskefűz (háncsuk elég szalicint tartalmaz fájdalomcsillapító készítéséhez); mogyoró (ehető a termése, és ágai kiválóak egyenes botoknak); kőris (kiváló tüzifa, és anyaga ideális szerszámnyélnek); édesgesztenye (ehető a termése, és háncsa kiváló taplónak); galagonya (virága, termése és levelei is ehetőek, emellett kiváló tüzifának); tölgy (termése kis mennyiségben ehető, kiváló tüzifa, valamint tartós bútoralapanyag); bükkfa (termése és levelei ehetők, fája pedig alkalmas tüzifának)

Ehető termésű cserjék: málna, szeder, áfonya, köszméte, berkenye, som, homoktövis, mézalmácska, stb.

Évelők: hagymafélék, krumplifélék, fűszernövények, földieper, szamóca, stb.

Vetőmagok: csemegekukorica, paprikfélék, paradicsomfélék, tökfélék, répa, retek, stb.

Hasznos rovarokat vonzó virágok: körömvirág, vasvirág, kakukkfű, zsálya, búzavirág, ternye, édeskömény, borágó, ánizs, csészekóró, izsóp, stb.

Gyógynövények: kamilla, csalán, máriatövis, macskagyökér, cickafark, vadmurok, aloe vera, vöröshere, fehér here, kerek repkény, útifű,  stb.

Ehető gyomok: pitypang, tyúkhúr, porcsint, citromfű, stb.

Zöldtrágyanövények: csillagfürt, görögszéna, mustár, őszi borsó, bükköny, stb.

Szerszámok, eszközök

Fenőkő, késfenő, vadászkés, fejsze, szekerce, kasza, sarló, ásólapát, kézi kertészásó, metszőolló, karosolló (áttételes), kalapács, véső, mágneses csavarhúzó, kézifúró, elektromos fúró, dekopírfűrész, sarokcsiszoló, csiszolópapír (sok), szeg (sok), csavar (sok), fonott kosarak, vasvödrök, virágcserepek, palántázócserepek, szivattyú, kézikocsi (+alkatrészek), tehertricikli (+alkatrészek), WD-40 (sok)

Energia, fűtés, kommunikáció

Napelem, házi szélturbina, szigetüzemű inverter, ólomsavas akkumulátorok, elektromos autók akkumulátorai, aggregátor, gázüzemű motor, faelgázosító, faszén kemence, cserépkályha, kandalló, asztali számítógép (+alkatrészek), rövidhullámú rádió (+alkatrészek)

Főzés

Sparhelt, parabolatükrös vízforraló, elektromos vízforraló (műanyag ne érintkezzen a vízzel), üst, kerámiabevonatú edények

Élelmiszer, víz

Esővízgyűjtő, víztisztító (pl. LifeSaver vagy házilag készített szűrőberendezés), só* (cserealap), rizs*, száraztészta*, szárazbab*, szárított hús*, méz*, konzerv*

Higiénia, orvosi eszközök

Elsősegély-csomagok, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, töményalkohol* (cserealap), orvosi alkohol*, szappan*, fertőtlenítős szappan*, kálium-jodid*

Tudásanyag

Élelmezés: ehető vadnövények, ehető gombák felismerése és termesztése, hasznos rovarok, ehető rovarok tenyésztése (pl. lisztkukac, takarmánytücsök), szárnyasok tenyésztése és tartása

Egészségügyi ismeretek: elsősegély-nyújtás, fogamzásgátlás, antibiotikumok, gyógynövények, fájdalomcsillapító készítése

Szociális ismeretek: erőszakmentes kommunikáció (EMK, más néven együttműködő-, vagy szükségletalapú kommunikáció), közösségi alapismeretek, stb.

Műszaki ismeretek: villanyszerelés, gépészet, statika, kőművesség, vályogház-építés, szalmabálaház-építés, földhajó-építés

Egyéb előkészületek

Műanyageszközök száműzése (utánpótlási hiány léphet föl, és amúgyis mérgezőek)

Krónikus egészségügyi problémák megoldása (pl. rossz fogak betömése, ki nem bújt bölcsességfogak kihúzása, lézeres látásjavító szemműtét, rádióhullámos anyajegy eltávolítás, stb.)

Pajorok kiirtása a kertben (pl. Nematop segítségével)

Madarak odaszoktatása madáretetők-, és különböző méretű mesterséges odúk révén

*Megfelelő tárolás mellett minőségüket korlátlan ideig megőrzik

Megjegyzés:

Ez az összeállítás nem teljes. Ha érdekel a téma, és úgy gondolod, ezeken kívül egyéb tudásra is szüksége lehet egy, az összeomlásra (is) felkészülni kívánó családnak vagy közösségnek, netán tudsz jobb minőségű, magyar nyelvű anyagokat a fentebbi témákban, akkor írj nekünk!

[1] https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541
[2] Manfred Max-Neef: „Human Scale Development”,1989