Oktatás

Iskolai előadások

Természetesen hasznos, ha az ember akár személyesen, akár online felhívja mások figyelmét arra, hogy a globális problémák zöme rendszerszintű, hogy a jelenleg domináns értékek, ill. a társadalmi-gazdasági rendszer eredendően fenntarthatatlan (a folyamatos számbeli/gazdasági növekedés egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón eleve lehetetlen), és arra, hogy máshogy is lehet szervezni a gazdaságot (pl. nonprofit közösségi gazdálkodás, vagy EAG). Fontos, hogy ne pazaroljuk időnket arra, hogy vitatkozunk; inkább beszéljünk ezekről olyanokkal, akiknek nyitott az elméjük.

Ugyanakkor a Mozgalom munkájának folyamatos projektje, és talán legfontosabb eleme, hogy az aktivisták felkeresik a közelükben működő iskolákat, és előadást tartanak a gyerekeknek a fenntarthatóságról, és a tudományról (ill. annak alkalmazásáról a társadalmi-gazdasági rendszerben). Ez természetesen felkészülést igényel. Szabadidőnkben érdemes tájékozódnunk, hogy az előadások tartalma mellett megismerjük, miről is szól ez a kezdeményezés (ti. az Erőforrás Alapú Gazdaság), hogy igazán felkészültek legyünk. A gyerekek ugyanis kérdeznek, és az a tapasztalat, hogy minél fiatalabbak, annál nehezebbeket kérdeznek 🙂

Miért fontos ez?

Nos, egyszer majd a gyerekek lesznek a felnőttek, így ők fogják meghatározni a világ sorsát, és ha olyan értékrendjük lesz, ami elősegíti a fenntarthatóságot, a békét, és a kooperációt, akkor egy szebb, élhetőbb világ jön. Ezenkívül persze azért is tudnak fogékonyabbak lenni a Mozgalom üzenetére, mert még nem szennyezték be elméjüket az idejétmúlt társadalmi konvenciók és az elavult értékek; a gyerekeket az érdekli, ami működik, nem pedig a szokások.

Az előadások anyaga

Globális képzés | Oktatás - TZM Magyarország | Segítség iskolai előadásokhozItt lesz az általános iskolásoknak szóló kisiskolás előadás-csomag (kiegészítve kooperációra és kreativitásra nevelő játékokkal). A nagyobbaknak egy középiskolás előadás-csomag dukál, ami a világegység technikai megvalósítására koncentrál. Az előadások szabadon felhasználhatók és reprodukálhatók. Megjegyzés: a prezentációk esetén a diák alatti jegyzetek tartalmazzák az előadások teljes szövegét (a bennük elhangzó állítások jegyzékét, és azok forrásait is mellékeltük).

Az általános iskolákba magánszemélyként is elmehetsz előadást tartani, de természetesen úgy is, mint a Zeitgest Mozgalom hazai képviselője. Sőt, akár megkérheted egy barátodat is, hogy kísérjen el – így nem csak kevésbé fogsz izgulni, de látják majd, hogy ezek mögött a gondolatok mögött valóban ott áll egy egész szervezet (a középiskolai előadásnak eleve része a TZM).

Kapcsolatfelvétel az iskolákkal

Mielőtt azonban elkezdenénk vaktában email-eket küldözgetni a közeli iskolák vezetőinek, előtte hívjuk föl őket, és kérdezzük meg, hogy nyitottak-e egy, a fenntarthatósággal és tudománnyal kapcsolatos (ingyenes) előadásra – nincs az az iskola, amelyik ne lenne vevő ezekre a témákra. Ha ezzel felkeltetted az érdeklődést (borítékolható), akkor érdemes kérni egy email-címet, ahová elküldheted az előadást. Ekkor még nem is kell mondani, hogy milyen szervezettől vagy, csak ha kérdezik (persze ha szeretnéd, az általános iskolák esetén válaszolhatod azt is, hogy magánszemélyként kerested föl őket). Az emailben nyugodtan megadhatod a telefonszámodat, ám ha nem keresnének, egy-két hét múlva érdemes újra fölhívni őket, hogy megkapták-e az emailt, és volt-e idejük elolvasni. Ezt addig ismételjük, amíg elhívnak, vagy amíg netán azt mondják, hogy nem kíváncsiak az előadásra. Ha netán így történne, lépj tovább; van elég iskola Magyarországon (3000+) 😉

Ne feledjük, az általános iskolák esetében nem az EAG, vagy a Zeitgeist Mozgalom nevének megismertetése a fontos; a lényeg az informálás, a tudomány megszerettetése, és a figyelem felhívása a fenntarthatóság fontosságára. Ezzel szemben a középiskolák esetében a Zeitgeist Mozgalom megismertetése az előadás része, tehát oda értelemszerűen csak mint a TZM-et képviselő aktivista tudunk elmenni. Az előadás megkezdése előtt érdemes megjegyezni, hogy bárminek, ami itt elhangzik, utána lehet nézni, és le lehet ellenőrizni (ezzel nemcsak kritikus gondolkodásra neveljük a gyerkekeket, hanem egyúttal eloszlatjuk az esetleges kételyeket is, miszerint mi most itt bárkit is félre akarnánk vezetni, hisz mi magunk javasoljuk, hogy ellenőrizzék le állításainkat).

Képezd magad!

A gondolatmenetről, az Erőforrás Alapú Gazdaságról, és azok elemeiről bárki áttekintést nyerhet az oldal Cikkei, GYIK szekciója, illetve a TZM Magyarország c. facebook-oldal tematikus albumaiba rendezett, leírásokkal ellátott fényképei, valamint a TZM Magyarország c. youtube-csatorna videói által. Aki pedig részletesebben szeretne foglalkozni a témával, és tud angolul is, annak ajánljuk a TZM világszervezete által összeállított kiadványt. Itt olvasható egy, a Mozgalom gondolatmenete, valamint a BOCS Alapítvány oktatóanyagai által ihletett sci-fi novella (magyar nyelven).

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne föl, nyugodtan küldj üzenetet itt, vagy a föntebb említett facebook-oldalon 😉