Szervezeti Struktúra

Ismertető azok számára, akik nem ismerik a Mozgalom szerkezetét

Globális < >  Országos < > Regionális < > Helyi / Egyetemi szervezetek

Az amerikai koordinátor összefoglalója  Peter Joseph előadásáról, mely a TZM belső struktúrájáról szól (a vonatkozó rész 9 perc 30mp-nél kezdődik):

A Zeitgeist Mozgalom nem szándékozik meghatározni egy konkrét irányt. Ezt alapvetésnek tekinti, és dokumentálva van az összes kiadványunkban. Az egyén döntése, hogy támogatja a Mozgalmat, tehát javasoljuk, hogy az emberek alaposan ismerjék meg, hogy az miről szól, és hogy hogyan működik, mielőtt annak támogatójaként lépnek fel. Teljesen ésszerű ugyanis valaminek alaposan utánanézni, mielőtt arra az elhatározásra jutnánk, hogy személy szerint támogatjuk.

Globális kapcsolatokMiről szól a Zeitgeist Mozgalom?

A TZM egy globális, ám decentralizált, eredendően fenntartható Erőforrás Alapú Gazdaság (EAG) létrejöttét támogatja, és jelenleg az erre vonatkozó figyelemfelhívás fázisában van. A Mozgalom támogatói részéről az együttműködést szívesen látja, és arra buzdít, hogy helyi szervezetek alapítása révén végezzék a figyelemfelhívó tevékenységet. Tehát maga a szervezet is hierarchikusan épül fel ugyan, működésében mégis decentralizált, mivel az egyes szervezeti egységeket magasfokú autonómia jellemzi, és ebből következik az is, hogy tevékenységükért a világszervezet nem tud felelősséget vállalni.

Ha valaki szeretne hozzájárulni, hogy megváltozzon a Mozgalom iránya olyan irányba, ami nem volt világosan és publikusan kinyilvánítva, vagy ha a személy olyan típusú aktivizmust szeretne elősegíteni, ami nem csupán a fenntarthatósággal és az EAG-val kapcsolatos figyelemfelhívás, akkor ez a személy saját döntése alapján egy olyan irányt támogat, ami független a TZM-től. A TZM szervezeti egységeinek struktúrája a kommunikációs hálózatunk, aminek funkciója, hogy az aktivizmust megszervezzük, és jelenleg az aktivizmus egyetlen célja a figyelemfelhívás.

Miről NEM szól a Zeitgeist Mozgalom?

A TZM nem abból a célból szerveződik, hogy az embereket ellássa a túléléshez szükséges javakkal a jelenlegi monetáris rendszerben. Ezekre a Mozgalom keretein kívül kell törekedni. Hasonlóan, a közösségi projektekben való részvétel a TZM-től független tevékenység. Noha a TZM az erőforrás alapú gazdaságot hirdeti, a TZM szervezete nem egy erőforrás alapú gazdasági rendszer. Bár a TZM a Föld javainak egy központi adatbázis-menedzselését hirdeti, a TZM-nek jelen körülmények között nincs hozzáférése ilyen adatbázishoz. A TZM nem egy kormány vagy vállalkozás. Olyan kifejezések, mint demokrácia, felülről szerveződő, diktatúra, és elit, melyeket gyakran használnak arra, hogy megkérdőjelezzék a Mozgalom szerkezetét, kormányzati és vállalati hatalmi struktúrákra vonatkoznak. A ‘hatalmi struktúra’ egy szervezeti struktúra, mely hatalmi eszközöket használ annak érdekében, hogy fenntartsa az engedelmességet és az irányítást. A katonai erő, vagy anyagi ösztönzők, melyeket engedetlenség esetén be lehet vetni, hatalmi eszközöknek nevezünk. A TZM-nek nincs se katonai ereje, se anyagi ösztönzőereje, amit megvonhatna az egyénektől. Szervezetünk önkéntesekre épül, akik aktivista tevékenységük révén szeretnék segíteni a Mozgalmat. Minden bevont erőforrást kizárólag a figyelemfelhívás céljára használunk (pl. bannerek, szórólapok, website-ok, videók, névjegyek, stb.), és nem személyes célra vagy haszonszerzésre valók.

A Mozgalom irányáról szóló információ egyformán hozzáférhetők mind az aktív támogatóink, mind pedig a nagyközönség számára a kommunikációs felületeinken, amennyiben valaki hozzáfér weboldalainkhoz. Az emberek a Mozgalommal kapcsolatban ugyanahhoz az információhoz férnek hozzá a hálózat minden szintjén, a személyes információk kivételével (a magánélet tiszteletbentartása végett). Mindig van arra mód, hogy kapcsolatba lépjünk a tagokkal a weboldalakon, fórumokon, vagy chaten. A szervezeti egységek hálózata azért létezik, hogy az EAG-val, és a figyelemfelhívó tevékenységgel kapcsolatos hasznos információkat elérhetővé tegye, de nem azért, hogy a személyek számára erőforrásokat biztosítson az egyéni túlélés céljából, sem pedig azért, hogy erőszak alkalmazásával motiválja az aktivistákat. Talán furcsának tűnhet, hogy felhozzuk ezt a témát, ám mivel sokan kifejezték aggodalmukat egy esetleges hatalmi struktúra kialakulásával kapcsolatban, érdemes megjegyezni, hogy a mozgalomban való részvétel egyéni döntésen alapul.

Ha másban látod a világmegváltás kulcsát

Ha valaki nem ért egyet a mozgalom álláspontjával, az nem jár semmiféle konzekvenciával. Ám ha valaki úgy dönt, hogy nem ért egyet a mozgalom irányával, ennek ellenére mégis hozzárendeli valamilyen formában a TZM nevét egy alternatív célhoz, akkor az a TZM részéről egy olyan megkülönböztetéshez fog vezetni, miszerint az illető csalárd módon képviseli a TZM-et, és meg fogják tőle vonni a “hivatalos” jelzőt. Lényegében ennyi. A TZM nem tudja megakadályozni azt, hogy egy személy egy alternatív véleménnyel vagy megközelítéssel rendelkezzen a világ jobbá tétele érdekében, csak akkor azt tegye egy másik címszó alatt.

“De hallottam kitiltásokról és felfüggesztésekről! Ez nem azt mutatja, hogy létezik egyfajta hatalmi struktúra?”

A kitiltás vagy felfüggesztés egy olyan lépés, mely közvetlenül kapcsolódik a fórumon vagy chaten tapasztalható viselkedéshez, amely megszegi a már megalkotott, nyilvános szabályokat a kommunikációra azokon a médiumokon. Ha egy személyt kitiltanak vagy felfüggesztenek, az azt jelenti, hogy úgy döntött, megszegi a már megalkotott (és a korábban általa is elfogadott) szabályokat, és ez eredményezte a kitiltást vagy felfüggesztést. A kitiltás vagy felfüggesztés azt jelenti, hogy valaki nem tudja használni ezeket az eszközöket. Inkább az a jellemző, hogy ez egy átmeneti felfüggesztés, de ha valaki ismételten megszegi a fórum vagy chat szabályait, vagy ha fenyegeti az eszköz működését, vagy egy másik felhasználót, akkor annak permanens kitiltás a következménye. A fórum és chat szabályzatok azért vannak, hogy egy olyan környezetet teremtsenek, ami a leghatékonyabb és legproduktívabb kommunikációt teszi lehetővé a mozgalom támogatói, vagy azok számára, akik szeretnék megismerni azt.

A fórum és chat pusztán eszközök, amelyeket a Moderátor Csapat kezel, és nem maga a Mozgalom. Lehetetlen valakit eltiltani attól, hogy támogassa a Mozgalmat. A támogatás az egyén elméjén belül fogalmazódik meg, amely az aktuális célokkal, és az iránnyal való egyetértést jelenti. Senki sem veheti el valakinek arra vonatkozó képességét, hogy támogassa a globális EAG megvalósítására irányuló törekvéseket, vagy hogy felhívja rá a figyelmet. Ugyanis lényegében ennyit jelent a Mozgalom “tagjának” lenni.

“De mi van akkor, ha problémám van azzal, ami a mozgalomban zajlik? Mit tehetek ezzel kapcsolatban?”

Ha a probléma személyes természetű, és egy tag viselkedését vagy kommunikációját érinti, javasolt, hogy lépj kapcsolatba a helyi Koordinátorral, hogy közvetítsen köztetek, és így megegyezésre juthassatok. Ha a probléma a Koordinátort érinti, lépj kapcsolatba egy egyel fölötte álló koordinátorral, hogy ő közvetítsen. Pédául ha gondod van egy regionális Koordinátorral, akkor kapcsolatba léphetsz az országos Koordinátorral. Ha nem vagy benne biztos, hogy kivel kellene kapcsolatba lépned egy ilyen ügyben, akkor küldhetsz egy emailt, amiben részletesen leírod a problémát erre a címre: [email protected].

Ha a problémád a mozgalom figyelemfelhívási kezdeményezésének egy bizonyos eleméhez kapcsolódik, akkor megkeresheted a megfelelő csapatot, akik a kommunikációnak azon eleméért felelősek, és részt vehetsz egy megbeszélésen, hogy előterjeszd a problémád, és megbeszéljétek a lehetséges megoldásokat a csapat tagjaival. Sok csapat nyilvános megbeszéléseket tart TeamSpeak-en. A legtöbb csapat úgy áll ehhez hozzá, hogy ha felvetsz egy problémát, akkor kínálj megoldási javaslatokat is, vagy csatlakozz a megoldásra irányuló brainstorming-hoz. A megoldások magukban foglalhatnak erőforrásokat (emberi vagy egyéb), amelyek rendelkezésre állnak, vagy olyanokat, amikhez szeretnénk, hogy hozzáférésünk legyen. Természetesen ha szeretnénk új erőforrásokat bevonni a projektbe, akkor az ennek megszerzésére irányuló tervvel érdemes kezdeni.

Ha a kérdésed a mozgalom irányára vonatkozik, akkor javasoljuk, hogy olvasd el a TZM Defined c. könyvet (egyelőre csak angolul elérhető). Peter Joseph rádióbeszédei és előadásai is hozzáférhetőek a globál honlapon, ill. egy részük a hivatalos magyar youtube csatornán (feliratozva). Emellett érdemes elolvasni a Gyakori Kérdések részt ezen az oldalon, vagy a FAQ szekciót a globál honlapon. Ha a rendelkezésre álló információk elolvasása után is úgy érzed, hogy valamit nem teljesen értesz, akkor részt vehetsz egy helyi, vagy online megbeszélésen, és így kapcsolatba léphetsz olyanokkal, akik jobban ismerik a Mozgalom anyagait, és segíthetnek tisztázni a kérdéseket. Miután elolvastad a közzétett anyagokat, feltetted a kérdéseidet egy megbeszélésen, és úgy találod, hogy nem értesz egyet a mozgalom irányával, vagy a figyelemfelhívási tevékenység aktuális fókuszával, akkor kérünk, légy őszinte a felismeréssel kapcsolatban, hogy nem támogatod teljesen a Zeitgeist Mozgalmat. Emellett persze bárki bármikor újraértékelheti álláspontját.

“Részt vehet valaki a Zetigeist Mozgalomban, valamint egyéb mozgalmakban, non-profit szervezetekben, vagy nemzetközi projektekben?”

Természetesen! Sokan több szervezetben is tevékenykednek. Más TZM tagokkal is megoszthatod, hogy milyen egyéb szervezeteket támogatsz, ám a legjobb, ha ezt személyesen, és informálisan teszed, mert tiszteletlenség a TZM tagokkal szemben, ha valaki a szervezet által nyújtott kommunikációs platformokat kihasználva egy másik ügyre tereli a figyelmet. Mivel a Mozgalom célja jelenleg a figyelem felhívása azokra a megoldásokra, melyek a globális problémák valódi okait célozzák meg rendszerszintű hozzáállással, a TZM számára kontraproduktív, ha sok időt és energiát áldozunk arra, hogy átmeneti megoldásokkal foglalkozzunk. A fércmunkát más szervezetekre hagyjuk. Ne feledjük: minél hamarabb érünk el egy kritikus tömeget, ami ismeri az Erőforrás Alapú Gazdaságot, annál hamarabb tudunk továbblépni a konkrét problémák megoldására, amit más szervezetek évtizedek óta próbálnak megoldani! Röviden: A mozgalom célja és törekvése jól dokumentált; a globális, eredendően fenntartható erőforrás-alapú gazdaság megvalósítása, és jelenleg az aktivizmus az erre vonatkozó kritikus tömegű ismertség elérését jelenti. A támogatás önkéntes – a Te döntésed: tájékozódj, és válassz bölcsen. Ha támogatod célunkat és törekvéseinket, akkor szívesen fogadjuk hozzájárulásodat, hogy előre mozdulhassunk ebbe az irányba. Csatlakozz egy helyi szervezethez, és vesd be magad!